DE KOOKPAN
Er is mij gevraagd een stukje tekst te schrijven over goede kookpannen, waar begin je dan? Dat was het eerste waar ik aandacht over iets eenvoudigst als de kookpannen die elke dag gebruikt worden. Maar er is over een kookpan is nog best wat te vertellen. Als ik een beetje graaf in de vragen die men mij als pannenspecialist stelt en wat ik elke dag voor adviezen geef kan ik best nog wel wat tips en aanwijzingen geven die je waarschijnlijk nog niet weet.
Zo maken wij in onze kookwinkel in Sliedrecht onderscheid tussen kookpannen, koekenpannen en soeppannen. Wanneer het over een soeppan gaat, is het nog steeds een kookpan, dat gaat op gevoel. Op een gegeven moment moest daar een duidelijke definitie aan gehangen worden. De vuistregel is nu dat een soeppan minstens even hoog is als de diameter. Waarom soeppannen in verhouding zo smal en hoog zijn? Dat scheelt ruimte op de kookplaat én een smalle hoge pan gaat gewoon meer inhoud in dan een lage pan met dezelfde diameter.
De fout die snel is gemaakt is een slechte combinatie van kookpan en kookpit, vooral op gasfornuizen. Zet de pan op een passende kookpit en houdt de vlam ruim binnen de kookpan-bodem. Men denkt vaak dat als die vlam lekker groot is dat het koken sneller gaat, maar dat valt tegen. Die gasvlam gaat dan voornaamelijk langs de pan waardoor je veel warmte verliest. Deze stijgt dan langs de pan omhoog en verwarmt vooral de grepen en de afzuigkap. Mensen met een keramische- of inductiekookplaat slaan nogal eens door de andere kant op. Met het uitzoeken van hun pannen. Het enige dat lijkt te tellen is dat cirkeltje en de diameter op de kookplaat. Of de afmeting van de kookpan überhaupt past bij de kookwens lijkt soms van ondergeschikt belang. De bodem van de pan moet ongeveer even groot zijn als de kookzone waar je deze opgebruikt, maar dat valt of staat niet bij een centimeter.
Wanneer je een pan met aardappels aan de kook hebt op een passende pit: zet dan het vuur lager zodat het water nét aan aan de kook blijft. Of dat water nu heel hard borrelt of zachtjes: het is 100°C in die pan. Op een kleinere vlam, of lagere stand, worden de aardappels even snel gaar en het scheelt energieverbruik. Moderne inductiekookplaten kunnen dit soms zelf regelen, zoek in de handleiding naar de aankookautomaat. En als je toch haast hebt met koken, gebruik dan een snelkookpan.
Een kookpan waar geen kunststof handgrepen aan zit kan gewoon in de oven. Bijvoorbeeld om het eten warm te houden, maar ook als je zonder braadpan zit voor het bereiden van stoofgerechten. Ik braad een kleine beenham of rollade altijd in een van mijn kookpannen. Eerst op het fornuis rondom laten bruinen, dan afblussen en met deksel en al in de oven tot de gewenste gaarheid.
Kookpannen van roestvrij staal voelen zich prima thuis in de afwasmachine. Maar je rvs koekenpan of wok was je beter af met de hand. Deze zijn vaak toch al veel te groot en onhandig in de vaatwasser, maar ze gaan er ook minder fijn van bakken (lees: meer aanbakken). De agressieve schoonmaakmiddelen in de afwasmachine maken je bakpannen té schoon.
Als er op een pan ‘inductie’ staat, dan betekent dit dat deze pan op inductie te gebruiken is, maar het betekent dat de pan het ook gewoon doet op alle andere warmtebronnen. Inductiekookplaten zijn gewoon het meest kieskeurig als het gaat om de pannen waarmee ze samen werken. De meeste kookpannen, bij ons in de winkel zijn eigenlijk alleen de koperen pannen uitgezonderd, geschikt voor inductie. Let er wel op dat niet alle pannen geschikt zijn om na gebruik op andere warmtebronnen nog op inductie te kunnen. Terwijl sommige merken (o.a. Spring, ELO, Habonne, Mehrzer, Demeyere, BergHOFF en WMF) juist garantie geven op blijvende inductiegeschiktheid. Handig als je weleens een pannetje soep meeneemt naar je tante met een inductiekookplaat, terwijl je zelf op gas kookt.
Om echt alles te vertellen in dit klein stukje tekst over alleen de definitie "kookpan" lukt natuurlijk niet. Om echt in te gaan op alle verschillen van onze mooie kookpannen en pannensets zal een veel te lang verhaal worden. Maar als je echt het verschil wilt weten kom dan naar de kookwinkel Hensbergen in Sliedrecht en vraag hulp aan onze pannenspecialisten. We kunnen laten zien wat het verschil is en beantwoorden al je kookpan vragen.
Ook op zoek naar mooie borden? www.onlineservies.nl
Je bestek aan vervanging toe... www.onlinebestek.nlBekijk ook onze website www.hensbergenserviezen.nl