Pannen advies

Pannen advies

Pannen advies

Je bent op zoek naar een pan en vraagt je af welke de beste voor jou is. Welke pan dit is, hangt af van jouw situatie en van welke kooktechniek je wilt gaan gebruiken. Heb je een hele pannenset nodig of ben je al voorzien van een basis en wil je uitbreiden? Op deze adviespagina van OnlinePannen leggen we uit welke pannen je in je keukenkast moet hebben staan. Ook lees je meer over de verschillende kooktechnieken, materialen en maten.

1. Welke pannen heb je in ieder geval nodig?

Wanneer je nog geen pannen hebt, is het belangrijk te weten welke pannen je in ieder geval nodig hebt voor een goede basisuitrusting in je keuken. Daarbij mogen de volgende pannen niet ontbreken:

Kookpan
Kookpannen zijn doorgaans van roestvrij staal en zijn beschikbaar in veel verschillende maten. Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan.

Kookpan: koken van groenten, aardappels, pasta of rijst

Koekenpan
Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.

Koekenpan: lage pan met lange steel en vlakke bodem

Met bovenstaande pannen is in principe elk gerecht te bereiden. Voor de basisset pannen in je keuken is het raadzaam twee verschillende diameters van de koekenpan en de kookpan te kiezen. De meest gangbare diameters voor koekenpannen zijn 24 en 28 centimeter. Voor kookpannen zijn dat diameters van 16 en 20 centimeter.
Naast de basispannen bestaan er ook pannensets. Deze sets bestaan vaak uit 3 tot 6 kookpannen in verschillende maten. Meestal zit er in een pannenset ook een steelpan.

Alle pannensets

Wokpan
Een wokpan gebruik je om op hoge temperatuur groenten, vis en vlees te roerbakken. Een wokpan is relatief groot, heeft een hoge rand met een lange steel als handvat en is bol van vorm. Een wok wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken, maar is geschikt voor veel verschillende gerechten.

Wokpan: bolvormige pan met hoge rand en lange steel

2. Welke pan gebruik je voor welke kooktechniek?

Je hebt al wat pannen, maar bent op zoek naar uitbreiding van je kookgerei. Om te bepalen welke pan je nodig hebt, is het belangrijk te weten welke kooktechniek je wilt gebruiken. Hieronder worden de belangrijkste kooktechnieken besproken met de daarbij behorende pannen.Koken

Bij koken laat je het voedsel gaar worden in een kokende, niet vette vloeistof bij een temperatuur van 100 graden. Welke pan je kiest, hangt af van het ingrediënt dat je wilt koken en van het feit of je je pannenset wilt uitbreiden of juist een compleet nieuwe pannenset wilt aanschaffen.

Pasta, rijst, groenten of aardappels
Deze ingrediënten kook je in een kookpan. Kookpannen zijn er in verschillende maten. Een diameter van 16 of 20 centimeter is het meest gangbaar.

Sauzen
Wanneer je een saus wilt maken is een steelpan of sauteuse het meest geschikt. Deze pannen hebben een gemiddelde diameter van 16 of 20 cm en beschikken over een lange steel waarmee de pan goed in de hand ligt.

Soepen en grote porties
Het bereiden van soepen en grote porties doe je in een soeppan.
Een soeppan is een grote hoge kookpan en is daarom geschikt om
grote hoeveelheden soep in de koken.

Voor het koken van ingrediënten heb je de volgende pannen nodig:
Kookpan: roestvrijstalen kookpot met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem, handvatten en een deksel.
Steelpan: roestvrijstalen kookpot met een hoge rechte rand, een vlakke bodem en een lange steel.
Pannenset: meerdere kookpannen, meestal aangevuld met een steelpan of ander type pan.
Sauteuse: steelpan met een afgeronde bodem, een schuine wand en een lange steel.
Soeppan: roestvrijstalen kookpot met een extra hoge rand, grote diameter en een deksel.
Rijstkoker: elektrische kookpan voor het koken of stomen van rijst.
Snelkookpan: elektrische kookpan waarbij de druk wordt opgebouwd en voedsel daardoor extra snel bereid wordt.

Alle kookpannen

Bakken

Bakken is een kooktechniek waarbij voedsel snel wordt gegaard en gebruind. Wanneer je vlees, vis, aardappels of groenten wilt bakken zijn er veel pannen om uit te kiezen. Welke pan je uiteindelijk kiest, hangt hoofdzakelijk af van het ingrediënt dat je wilt bakken.

Vlees en gevogelte
Vlees en gevogelte bak je in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag of in een koekenpan zonder antiaanbaklaag. Wanneer je vlees rustig wilt aanbraden is een pan met een antiaanbaklaag aan te raden. Wil je het vlees juist dichtschroeien en snel laten aanbraden? Dan is een pan zonder antiaanbaklaag het meest geschikt.

Vis, eieren of pannenkoeken
Vis, eieren en pannenkoeken bereid je in een bakpan met een lage rand en vlakke bodem, zoals een koekenpan, pannenkoekenpan of vispan. Deze delicate ingrediënten maak je het best klaar in een bakpan met antiaanbaklaag. Deze pannen zijn aan de binnenkant voorzien van een speciale antikleeflaag die ervoor zorgt dat producten minder snel aanbakken aan de pan.

Aardappels of groenten
Aardappels en groenten bereid je in een bakpan met een lage of hoge rand zoals een koekenpan of wokpan. Let er wel op dat de pan een antiaanbaklaag heeft. Dit kan een keramische of normale antiaanbaklaag zijn. Zo blijven je ingrediënten niet plakken aan de pan.

Koekenpan: pan met een lage rand, een vlakke bodem en een lange steel.
Hapjespan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem en een steel of handvatten.
Wokpan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en een lange steel.
Sauteerpan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem, en een steel of handvatten.
Wadjan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en twee handvatten.
Pannenkoekenpan: pan met een extra lage rand, vlakke bodem en lange steel.
Vispan: pan met een ovalen vorm, een lage rand, een vlakke bodem, en een steel of handvatten.

Stomen en langzaam garen

Stomen is een kooktechniek waarbij voedsel wordt gegaard boven kokend water, zodat de stoom in het voedsel trekt. Op deze manier gaar je vis, vlees, aardappels en groenten op een zeer gezonde manier waarbij smaken en vitamines blijven behouden. Het stomen van ingrediënten doe je met een stoompan of stoomkoker. Pannen die je gebruikt om te stomen zijn:

Stoompan: diepe pan met een onderpan, een stoominzet en een deksel.

Grillen is de juiste kooktechniek wanneer je vlees of groente dicht wilt schroeien of laten garen zonder toevoeging van boter of olie. Grillen doe je met een grillpan, deze zijn er in verschillende materialen en je herkent ze aan de geribbelde bodem. Een pan die je gebruikt om te grillen is:

Grillpan: pan met een lage rand, een vlakke en geribbelde bodem en een steel of handvatten.
Braden en stoven

Braden is een kooktechniek die je gebruikt in combinatie met stoven. Je braadt vlees, gevogelte, maar ook aardappels en vis wanneer deze een krokante baklaag moeten krijgen. Braden gaat vaak samen met stoven, omdat je vlees eerst kort braadt alvorens het te stoven. Stoven is het langzaam garen van ingrediënten zodat alle smaken diep in het vlees trekken. Braad-en stoofpannen zijn er in verschillende materialen zoals gietijzer, rvs en aardewerk. Naast een braadpan bestaan er ook nog braadsledes en tajines. Beiden zijn geschikt voor stoven.

Pannen die je gebruikt om te braden en stoven zijn:
Braadpan: wijde en diepe pan met een dikke bodem.
Braadslede: rechthoekige pan met lage rand.
Tajine: Marrokaanse stoofpan met kegelvormige deksel.

3. Op welke warmtebron ga je koken?

Wanneer je een pan aanschaft is het belangrijk te weten op welke warmtebron je gaat koken. Je pan moet immers geschikt zijn voor die warmtebron. Hieronder lees je meer over welke warmtebronnen er zijn.

Gas
Koken op gas is de meest bekende vorm en blijft populair. Doordat je kookt op een open vlam worden pannen direct verhit. De warmte regel je eenvoudig waardoor je de garing van voedsel nauwkeurig kunt bepalen. Bovendien heb je geen speciale pannen nodig voor een gaskookplaat.

Halogeen
Bij halogeen koken verwarmt een halogeen lamp een keramische glasplaat. Zo straalt de warmte door naar de pan. Bijna alle soorten pannen met een vlakke bodem zijn geschikt voor koken op een halogeen plaat.

Elektrisch
Bij een elektrische kookplaat wordt een spiraal of plaat elektrisch verwarmd en geeft zo zijn hitte af aan de pan. De warmte is niet heel goed regelbaar omdat de platen traag reageren. Toch is elke pan geschikt voor de elektrische kookplaat.

Keramisch
Een keramische kookplaat lijkt op een elektrische kookplaat maar heeft een vlakke plaat van glas. De keramische kookplaat wordt verwarmt door een gloeispiraal of infraroodstraling. Een pan voor een keramische kookplaat moet een vlakke bodem hebben voor optimale warmtegeleiding.

Verander je van koken op gas naar halogeen, elektrisch of keramisch? Dan kan het zijn dat je nieuwe pannen nodig hebt. Let er dus op of de bodem van je pan nog vlak is. Na verloop van tijd kan de bodem lichtjes krom trekken waardoor hij niet vlak op de kookplaat staat.

Inductie
Een inductiekookplaat wordt verwarmd door middel van elektromagnetische straling. De straling verwarmt de bodem van de pan, en niet de kookplaat zelf. Koken op inductie heeft een aantal voordelen, zoals zeer snel opwarmen, maximale controle, snelle kooktijden, weinig warmteverlies, energiezuinig in gebruik en een efficiënte en egale verwarming. Omdat inductiekoken werkt met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Om de voordelen van koken op inductie volledig te benutten is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is en voldoende dik om goed de warmte te behouden.

Alle inductiepannen

4. Welk materiaal is het beste?

Pannen zijn er in verschillende soorten materialen. Welk materiaal je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van de prijs die je wilt uitgeven aan een pan en het gemak waarmee je de pan wilt kunnen onderhouden.

Aluminium

  • Aluminium pannen zijn aanzienlijk lichter dan gietijzeren of roestvrijstalen pannen
  • Eenvoudig schoon te maken met sopje en afwasmiddel
  • Snelle warmte geleiding
  • Vervormen sneller wanneer bij gebruik op een gasfornuis
  • Houdt warmte niet lang vast, duurdere varianten houden warmte wel langer vast

Gietijzer

  • Zwaar en duurzaam materiaal, bestand tegen hoge temperaturen
  • Houdt warmte zeer lang vast
  • Vervormt niet
  • Meestal ovenbestendig
  • Gietijzeren pannen zijn zwaar
  • Het kan langer duren voordat de pan heet is

RVS

  • RVS pannen zijn zeer hard
  • Kras- en zuurbestendig
  • Bestand tegen zeer hoge temperaturen
  • Eenvoudig reinigen met een sopje of in de vaatwasmachine
  • RVS pannen warmen niet snel op

5. Heb je een antiaanbaklaag nodig?

Er bestaan verschillende soorten antiaanbaklagen voor verschillende ingrediënten. Wil je delicate producten als eieren of vis bakken? Dan is een normale antiaanbaklaag het meest geschikt. Maar wil je een stuk vlees of aardappels bakken dan is een keramische antiaanbaklaag de juiste keus. Pannen met een keramische laag zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen, maar moeten op gematigde warmte worden gebruikt. Laat de pan dus op de juiste temperatuur komen en draai de warmte dan terug. Zo bereik je het mooiste bakresultaat en is de kans op aanbakken klein. Ook bestaan er pannen zonder antiaanbaklaag voor het snel dichtschroeien van vlees.Antiaanbaklaag

  • Bakken zonder boter of olie
  • Geschikt voor delicate producten als vis, ei, groenten of pannenkoeken
  • Bakt minder krokant
  • Zeer gevoelig voor krassen

Keramische antiaanbaklaag

  • Antikleeflaag van keramiek
  • Milieuvriendelijk geproduceerd
  • Bestand tegen hoge temperaturen
  • Bakt krokant
  • Geschikt voor vlees en groenten
  • De pannen zijn niet geschikt voor in de vaatwasmachine
  • Als de pannen de pannen constant op hoge temperatuur gebruikt worden bakken ze gemakkelijk aan.
  • De laag verliest na verloop van tijd zijn functie

Geen antiaanbaklaag

  • Bestand tegen zeer hoge temperaturen
  • Vlees of gevogelte snel dichtschroeien voor een krokante laag
  • Langere levensduur
  • Minder geschikt voor delicate producten als ei en vis
  • Reinigen met de hand en niet in vaatwasmachine

6. Welk formaat pan heb je nodig?

Wanneer je eenmaal weet welk type pan je nodig hebt, zul je nog een bepaalde maat moeten kiezen. Welke maat je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid die je wilt bereiden. We verdelen de maten onder in klein, middel, groot en zeer groot. Hieronder wordt uitgelegd welke maten gemiddeld zijn voor het type pan:

Koekenpan: 20-28 cm
Kookpan: 16-24 cm
Pannensets: 4-9 delig
Wokpan: 28-36 cm
Braadpan: 20-28 cm
Hapjespan: 24-28 cm

7. Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn pan?

Ga je een pannenset kopen?
Goede pannen geven een impuls aan je kookkunsten. De vormgeving zorgt ervoor dat je de pannen optimaal kunt gebruiken. De gebruikte materialen garanderen een langdurig gebruik van het pannenset. OnlinePannen.nl heeft een ruim assortiment van BK, Demeyere, WMF, Habonne, SpringBergHOFF, Mehrzer en ELOpannensets. Maak jij de keuze?

Nu je de juiste pan hebt gekozen wil je daar natuurlijk optimaal gebruik van maken. Goede keukenaccessoires zijn dan onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan spatels om vlees mee te draaien of ovenwanten om pannen die niet hittebestendig zijn te verplaatsen. Maar ook een keukenweegschaal, schort, knoflookpers of kookboek zijn handige accessoires tijdens het koken.

Alle keukenaccessoires

Pannen advies

Pannen advies
ducq downdraft braadpan

Pannen advies